Regulament de organizare a concursurilor Open - pescuit din barca - Trofeul Aventuri la pescuit 2006


 

 

Pescuitul sportiv de competitie cu momeli artificiale se refera la concursurile Open, în care competitorii folosesc lanseta, mulineta si momeli artificiale (voblere, naluci suple, momeli metalice etc., cu exceptia momelilor de tip "muste artificiale") si în care se respecta un set standard si aprobat de reguli, care va permite stabilirea unui clasament final si acordarea de puncte care vor conta în clasamentul general al Trofeului Aventuri la pescuit.
Se va avea în vedere ca taxa perceputa concurentilor sa nu depaseasca 125Ron/zi/concurs. Un concurs va avea cel putin doua manse, de minim trei ore fiecare. Toate concursurile se vor organiza obligatoriu în maniera "prinde si elibereaza".
Organizatorul va anunta cu cel putin treizeci de zile înainte de data desfasurarii etapei:
- programul si regulamentul competitiei;
- taxa de înscriere în concurs;
- speciile si dimensiunile minime care se puncteaza;

Reguli generale
1. Este permisa doar folosirea momelilor artificiale - voblere, naluci suple, momeli metalice etc. Nu sunt permise momelile de tip "muste artificiale".
2. Concursurile se vor desfasura din barca individuala cu rame. Toate barcile vor fi dotate obligatoriu cu ancora. Organizatorul nu este obligat sa asigure barci concurentilor.
a- Barcile pneumatice cu o singura camera gonflabila nu sunt admise în concurs.
b- Nu sunt admise în concurs barci cu o lungime mai mare de 4,5 m.
3. Barca poate fi echipata cu motor electric.
a- Motorul electric poate fi folosit doar pentru deplasarea la / de la locul de pescuit, înainte de startul mansei si, respectiv, dupa terminarea mansei.
b- Motorul electric poate fi folosit în timpul mansei doar pentru a acorda ajutor în caz de accident.
4. a- In timpul mansei, barcile concurentilor nu se pot apropia la mai putin de 20 de metri una de alta sau la mai putin de 10 metri de mal, cu exceptia situatiei în care se poate acorda ajutor în caz de accident.
b- Apropierea unui concurent de mal în timpul mansei se poate face doar cu acordul arbitrului, în caz de forta majora (nevoi fiziologice, agatarea nalucii pe mal, pierderea ancorei).
5. Nu este permis sub nici o forma pescuitul de pe mal.
6. a- Nu este permis accesul în afara sectorului de concurs.
b- Nu este permis pescuitul în afara sectorului de concurs.
7. Un concurent nu poate pescui decât cu o singura lanseta, în orice moment al concursului, dar poate avea un numar nelimitat de echipamente de rezerva (lansete, mulinete, naluci etc.). Lansetele de rezerva pot fi tinute montate la îndemâna, dar cu naluca fixata de lanseta.
8. Nu este permis pescuitul la trena.
9. Nu sunt permise folosirea simultana pe acelasi forfac a doua sau mai multor naluci.
10. Este permisa folosirea sonarului si a dispozitivelor de masurare a adâncimii apei.
11. Folosirea minciogului sau a gripului este permisa doar concurentilor.
12. a- O captura este considerata valida chiar daca înteparea a fost în exteriorul gurii.
b- Inteparea intentionata (japca) din exterior a pestelui este strict interzisa.
13. Pestii morti sau în conditii incerte de supravietuire nu se puncteaza.
14. Sarcina pastrarii capturilor în stare vie, înainte de masurare, revine în întregime concurentului.
15. Nu este permisa nadirea, cu exceptia substantelor ce se pot aplica pe suprafata nalucilor.
16. Concurentii nu pot primi sau schimba între ei nici un fel de echipament, în timpul desfasurarii mansei.
17. a- Dupa semnalul de încheiere a mansei, concurenti trebuie sa înceteze pescuitul.
b- Daca exista pesti în dril, acestia vor puncta numai în cazul în care sunt scosi din apa în maximum 10 minute de la semnalul de încheiere a mansei.


Organizare si arbitraj

18. Desfasurarea concursului va fi condusa de un Comitet de organizare format din:
- un presedinte;
- un director tehnic;
- un secretar;
- doi membri;
19. Comitetul de organizare este singurul în masura sa judece contestatiile si sa ia masuri de descalificare sau depunctare a unui concurent, în cazul unei încalcari ale regulamentului.
a- Orice contestatie sau abatere de la regulament din timpul unei manse trebuie adusa la cunostiinta celui mai apropiat arbitru, care va informa Comitetul de organizare. Dupa terminarea mansei, contestatia va fi facuta în scris.
b- contestatiile la sfârsitul manselor se fac direct Comitetului de organizare.
c- pentru ca o contestatie sa fie luata în considerare, aceasta trebuie sa fie depusa în scris Comitetului de organizare, în cel mult o jumatate de ora de la sfârsitul ultimei manse. Taxa pentru contestatie este de 50RON. Aceasta va fi înapoiata contestatarului daca faptele din contestatie sunt confirmate. In caz contrar, taxa revine asociatiei organizatoare.
20. Organizatorul va asigura pe toata durata concursului cel putin un arbitru la zece concurenti / sector si câte un arbitru-sef pe fiecare sector.
21. In caz de vreme nefavorabila, ce poate pune în pericol viata concurentilor (furtuna, vânt foarte puternic), Comitetul de organizare este obligat sa întrerupa desfasurarea mansei. Daca o mansa este întrerupta dupa cel putin o ora de la începutul ei, atunci mansa este considerata valabila. In caz contrar, mansa poate fi amânata sau anulata.

Sanctiuni

22. Nu este permisa obstructionarea celorlalti concurenti. In cazul în care un pescar încurca alt pescar sau are un comportament nesportiv, va primi un avertisment. La urmatoarea abatere, concurentul vinovat va fi descalificat din concurs.
23. Concurentii pot primi urmatoarele sanctiuni:
a- avertisment, pentru încalcarea unuia dintre articolele 3a, 4, 6a si 17a.
b- descalificare din concurs, pentru încalcarea unuia dintre articolele 1, 5, 6b, 7, 8, 9, 11, 12b, 15 si 16, sau primirea celui de-al doilea avertisment pentru încalcarea articolelor 3a, 4, 6a si 17a. Avertismentele se cumuleaza de la o mansa la alta, numai pe durata unui concurs.
c- descalificarea din circuitul concursurilor Trofeul Aventuri la pescuit, în cazul în care concurentul încearca sa-si creeze avantaje prin frauda.

Punctaj si clasament

24. Pista de concurs se împarte într-un numar de sectoare egal cu numarul de manse.
25. Pentru fiecare peste punctabil prins, concurentul va primi 1 punct pentru fiecare centimetru, pestii masurându-se între extremitati, fara a se rotunji în plus rezultatul masurarii. (de exemplu, un peste de 26,1 cm are 26 puncte, la fel ca unul de 26,9 cm).
26. Daca un arbitru scapa un peste prins de un competitor înainte de a-l masura, va nota aceasta în foaia de arbitraj, iar concurentul va primi un punctaj egal cu media capturilor tuturor concurentilor din sector, în mansa respectiva.
27. Punctele totale acordate unui concurent într-o mansa se obtin prin cumularea punctelor fiecarei capturi (de exemplu, daca un concurent a prins un peste de 22,5 cm, unul de 31,2cm, altul de 36,9 cm si înca unul de 52,6 cm, acesta va acumula 22+ 31+ 36+ 52= 141 puncte)

• Clasamentul pe fiecare mansa / sector

28. Pentru fiecare mansa, se face un clasament separat pentru fiecare sector. Cel care care va totaliza cele mai multe puncte va avea 1 punct/mansa; locul 2 = 2 puncte, locul 3 = 3 puncte si asa mai departe.
29. Concurentii care, într-o mansa, nu se prezinta sau nu au nici o captura primesc un loc egal cu media aritmetica a locurilor neacordate, ce corespund concurentilor care nu au prins. (de exemplu, sunt 30 concurenti într-un sector, dintre care doar 12 au prins pesti punctabili. Primii 12 vor acumula puncte de mansa de la 1 la 12 puncte. Urmatorii 18 vor avea acelasi punctaj (13+30)/2=22,5 puncte.)
30. Daca un concurent se retrage în cursul mansei, capturile facute pîna în acel moment sunt valabile.
31. Daca doi concurenti sunt la egalitate într-o mansa, ei vor fi departajati dupa numarul de capturi, iar în cazul în care egalitatea persista vor avea acelasi punctaj în mansa, iar locul imediat urmator nu se acorda.

• Clasamentul final al concursului

32. Clasamentul final al concursului se stabileste prin însumarea locurilor ocupate de concurenti în manse. Primul loc în concurs se acorda concurentului cu numarul cel mai mic cumulat de puncte/mansa.
33. Daca în clasamentul final doi concurenti sunt la egalitate, departajarea se face pe baza totalului punctelor ale capturilor din concurs. Daca egalitatea persista, primeaza numarul de capturi, iar daca egalitatea continua, departajarea se face pe baza celei mai mari capturi.

• Punctele acordate pentru Trofeul Aventuri la pescuit

34. In final, se stabileste clasamentul pe puncte de etapa, care conteaza în clasamentul Trofeului Aventuri la pescuit, dupa urmatoarea regula: locul 1 primeste un numar de 20 puncte; locul 2, 18 puncte; locul 3, 16 puncte; locul 4, 14 puncte; locul 5, 12 puncte; locul 6, 10 puncte; locul 7, 9 puncte; locul 8, 8 puncte si asa mai departe, pâna la locul 15, care primeste 1 punct.
35. Numai concurentii care au punctat în cel putin o mansa pot primi puncte în clasamentul Trofeului Aventuri la pescuit pentru concursul respectiv (de exemplu, daca într-un concurs doar cinci concurenti au prins capturi punctabile, acestia vor ocupa locurile de la 1 la 5, primind 20 - 18 - 16 - 14 - 12 puncte în clasamentul Trofeului. Celalalte puncte, de la 10, inclusiv, în jos, nu se mai acorda.)

Declinarea raspunderii în caz de accident

36. Orice iesire pe apa implica riscuri inerente (pericol de înec etc.), pe care este de la sine înteles ca orice participant la concurs si le asuma. Se recomanda tuturor concurentilor sa poarte vesta de salvare în permanenta. Organizatorii nu pot fi trasi la raspundere în caz de accident.


Intocmit
Sorin Dragoi - Aventuri la Pescuit

Aprobat 28 februarie 2006
Dragos Bîna - Anglers XXI
Renel Pascu - Aqua Transilvae Club
Dan Iercosan - Energofish
Catalin Mateescu - Pescari4Ever
Valentin Stratonov - Pro Spinning Cluj
Sorin Buculei - Thymallus Radauti


 

Intra pe forum si spune-ti parerea

 


 

@2001- 2005

www.pescarul.com

webmaster