Dintii la Stiuca
Text si foto: Sorin Dragoi

De foarte mult ori, am pus insuccesul pe seama unor factori subiectivi.
Unul dintre acestia este :... nu aveau dinti in gura.... si-i schimba........
Oare?


Capul stiucii este prevazut cu o gura mare, cu dinti puternici, ascutiti pe maxilare. Mandibula este mai proeminenta. Pe falca superioara si in cerul gurii putem numara peste 400 de dinti. Ei sunt mobili, rotindu-se spre inapoi. Un sistem mecanic perfect, face din stiuca un rapitor performant.

dinti1.jpg (38738 bytes)

Totusi, cand si de ce isi schimba stiuca dintii.... Daca si-i schimba?!?!?
Priviti fotografia cu dintii situati pe mandibula:

dinti3.jpg (26144 bytes)

Dupa cum se vede, dintii sunt dispusi pe doua randuri, un rand fiind asezat perpendicular pe maxilar (A), altul fiind aplecat catre interior(B).

dinti2.jpg (23838 bytes)

Randul B serveste la inlocuirea dintilor de pe randul A, atunci can unul sau mai multi dinti sunt pierduti.Imediat ce un dinte A este pierdut, un dinte B ii ia locul , basculand in plan perpendicular. Aceasta inlocuire se petrece in max 48 ore.In fotografie se observa lipsa unui dinte (marcat cu ?) si dintele B corespunzator. Nu se poate vorbi ca stiuca ar putea ramane intr-o anumita perioada fara dinti... Ei sunt intr-o permanenta schimbare. E adevarat ca dupa o perioada de maximum in hranire (mai ales la exemplarele mici) se pot pierde mai multi dinti deodata, dar acestia sunt inlocuiti destul de repede de altii. Inactivitatea stiucii din aceasta perioada nu este datorata " dintilor de lapte (???)" ci numai starii de satietate a stiucii. Aceasta urmeaza dupa o activitate intensa in hranire datorata factorilor de mediu.



RSS
©2008 pescarul.com
Toate drepturile rezervate.