Pescuitul Avatului La Musca Artificiala
Text: Adi Vlasiu

Avatul este foarte popular printre pescarii si aproape orice pescar il recunoaste dupa valurile pe care le face si dupa felul cum plezneste apa cu coada ametind pestisorii.
Eu pescuiesc pe raul Mures de multi ani si printre primii pesti pe care i-am vazut a fost avatul.


Denumire
Avatul (Aspius Aspius) face parte din familia Cyprinidae (familia Ciprinidelor , a crapului , a cleanului , etc) este unul dintre cei mai frumosi pesti care se gaseste in apele noastre.

Biologie
Este un peste de apa dulce , cu corpul prelung , solzii mici , capul conic, gura mare , spinarea verde-cenusie si burta albastrui-argintie.Lungimea sa medie este de circa 40 cm iar greutatea in jur de 2 Kg.Exemplarele mai rare pot ajunge la circa 100 cm. si aproximativ 10 Kg.Carnea sa este gustoasa , dar are destul de multe oase.Aceste populeaza mai toate apele de la noi din tara.. exceptie facand lacurile , baltile , si Marea Neagra deoarece avatul este mereu in cautare de ape limpezi ,oxigenate si destul de repezi.. neputang supravietui mult timp in lacuri, balti , sau bazine.

Pescuit in general
La vremea aceea nu stiam ce fel de peste este dar ma speriam ingrozitor cand pescuiam din apa si cate un avat mai mare si mai "tupeist" vana pestisori chiar langa picioarele mele.Si acum cateodata mi se mai intamplat astfel.
Va voi povesti in cele ce urmeaza un pic despre pescuitul avatului pe raul Mures.
Astfel incepand de la izvorul Muresului dupa ce trece de zona muntoasa si intra in deal - ses si pana cand se varsa in Tisa putem prinde avat mai tot timpul anului de la inceperea sezonului(prin iunie) pana la inchiderea sezonului (prin aprilie).
Aflandune pe malul apei pe care vrem sa pescuim vom cauta anumite locuri.. caci avatul desi nu sta la panda intr-un singur loc si mai toata ziua este in miscare in cautarea hranei nu-l vom prinde in toate locurile.Cele mai "profitabile" locuri se afla in apropierea digurilor , langa salcile care ajung in apa , langa crengile din apa , langa bolovanii mari , langa canale , langa picioarele podurilor , in special acolo unde o zona cu apa mai adanca trece in apa mai mica si cel mai important acolo unde se afla o concentratie mai mare de obleti (mancarea preferata a avatului).
Daca ne aflam pe o apa necunoscuta si stim ca apa este populata cu avati vom urmari cursul apei si vom incerca pe langa maluri si alte obstacole aflate in apa si mai ales in zonele cu multi obleti.Daca este o zi insorita cu siguranta si avatul isi va face prezenta remarcata vnnd si urmarind obletii speriati.
Pe Mures sunt putini pescari care pescuiesc la avat cu snur si cu musca artificiala.Majoritatea folosesc voblere , oscilante , rotative , twistere si alte minuni de genul asta.Dar cunoscatorii si cei care urmaresc in special avatul si care pescuiesc de ceva "ani buni" la acest peste folosesc alte metode cu mult succes.
Una dintre aceste metode este folosirea pe langa rotativa sau oscilanta a unor muste artifiale mari legate pe ancore de 3 2 1 si chiar mai mari folosind pene de gasca sau ratoi cu un body hackel din ata rosie cu negru.Aceasta metoda da rezultate foarte bune mai tot timpul anului.
O alta metoda care se foloseste de mustele artificiale este folosind un plumb de marimi mici de obicei cateva grame (5-10) si cu doua muste legate pe linia principala.Acestea pot fi streamere sau muste confectionate din pana de gasca sau ratoi.
Plumbul este pus la mijlocul monturii si in fata lui se afla un inaintes de aproximativ 30-50 cm la capatul caruia este legat un streamer sau o musca mare.Deasupra plumbului la vreo 30 de cm se afla o a 2-a musca legata in paralel cu firul si avand un forfac mai scurt de aproximativ 20 cm.Pentru acest stil de pescuit este nevoie de o varga mai usoara si cu varful mia sensibil pentru a putea arunca la distante mai mari avand in vedere montura usoara.De asemenea firul trebuie sa fie si el destul de subtire (cam de 20 maxim 22).
Indemanarea pescarului este secretul acestei metode... acesta trebuind sa arunce la distance destul de mari de mal sa chiar sa arunce pe langa mal si avand in vedere montura usoara aceasta va evolua aproape de suprafata... de aici si jocul imprimat mustelor. Recuperarea se face intr-un ritm alert.. dar nu foarte rapid , cu usoare smuciri si pauze.Daca aveti mustele corespunzatoare si avatul este in zona sigur va ataca montura iar trasatura este puternica , iar avatul chiar si unul mai mic v va da niste senzatii de neuitat.
Aceasta metoda da rezultate foarte bune in special in zilele calde de vara cand soarele straluceste si pestisorii sunt la suprafata apei si in zilele friguroase de iarna in special in apropierea termocentralelor... dar in acest caz vom pune un plumb mai mare putin pentru ca montura sa evolueze la o adamcime un pic mai mare... caci iarna avatul vaneaza mai ales in adanc si mai putin la suprafata apei.

Pescuitul avatului cu snur si musca artificiala
Acest stil se preteaza celor care cunosc bine stilul de pescuit la musca artificiala si sunt indemanatici si care au "buzunarele mai grase" deoarece acest stil necesita unele scule si tehnici mai putin accesibile pescarului de rand.
In primul rand varga de musca trebuie sa fie diferita putin de cea de pastrav ... adica sa fie cu vreo 1-2 clase mai mare.De obicei ne vom axa pe o varga de clasa AFTMA 7-9 cu lungime de peste 2.50 metri .Cei mai experimentati dintre voi puteti incerca si cu clasa 6 dar atentie ca poate pica un avat mare si daca nu stiti sa lucrati cu grija puteti rupe varga sau pierde pestele sau cine stie ce se mai poate intampla.
Mulineta va fi de obicei cu o clasa mai mica ca varga dar in acest caz vom avea nevoie de ea cand obosim un avat mai mare spre deosebire de pescuitul la pastrav unde pestele este obosit din snur si din mana... aici vom avea nevoie uneori de mulineta.Cele mai indicate mulinete vor fi cele pe rulmenti din material mai solid in special metalic si clasele 6-8 depinde de varga ...pentru ca echilibrul varga-mulineta-snur sa fie perfect si pentru ca pescarul sa nu oboseasca dupa primele 30 de minute de "biciuit" apa.
Snurul trebuie sa fie din clasele mai mari (7-9) si depinde de stilul in care se va pescui va fi plutitor sau scufundator.Eu am pescuit cu un snur clasa 7 WF scufundator (WF --> Weight Forward , Greutatea se afla in partea din fata a snurului).Firele speciale din ziua de azi , snururile de pescuit la musca au culori stridente astfel ne este mai usor sa observam chiar si la distanta locul unde se afla musca si cam pe unde se recupereaza naluca.
Forfacul va fi conic pentru a putea lansa firul mai reparte si pentru ca asezarea pe apa sa fie cat mai "naturala" nu ca un bolovan.Ne vom axa pe un forfac incepand de la grosimea firului si terminand cam pe la 0.20-0.22 mm.Lungimea forfacului variaza de apa in care pescuim.Daca de exemplu pescuim pe un canal ingust vom pescui cu un forfac mai scurt cam 1.80 m. Daca pescuim pe un rau mare cum este Muresul atunci forfacul va fi cam de 2.40-2.70 metri.Forfacul nu va fi niciodata mai lung decat batul de pescuit.
Exista metoda de pescuit cu una sau doua muste legate. Eu zis ca cea mai buna este metoda cu o singura musca pentru ca este mai usor de controlat si mai usor de urmarit pe apa.De asemenea sunt slabe sanse ca sa prindeti 2 avati deodata.
Mustele se afla ca grad de importanta pe locul 1 pentru ca de aceastea depinde succesul la o partida de pescuit.
Legatul mustelor este un fel de arta si o placere pentru pentru unii pescari.. ca si mine.. si bucuria este cu atat mai mare daca pestele a fost prins cu un model propriu.
De obicei la avat se vor folosi streamere , acestea sunt niste muste care imita pestisori mici.Acestea vor fi facute din materiale care au un aspect diferit de cele care imita insecte si musculite.Un streamer foarte "la moda" la pescuitul avatului este cel realizat din pene de gasca sau ratoi.Acesta se leaga pe un carlig de "calibru" mai mare .. numelere de la 2 , 1 ,1/0,2/0 etc. si pe ancore mai mari sau pe ancore duble. Corpul este format din cateva spire de ata rosie sau neagra sau argintie , sau depinde de model si de ce fel de pestisor vrea sa imite , si 2 pene albe de rtoi sau de gsc care practic vor alcatui corpul streamerului.De asemenea ochii se pot realiza din doua margele mici lipite cu un pic de lac. Capul este realizat din 2-3 spire cu ata de culoare mai deschisa.

Urmatorul lucru ca importanta este recuperarea si felul cum sunt prezentatea streamerele in apa.Dupa lansare.. cum ajung pe apa vom incepe sa recuperam intr-un ritm mai alert cu usoare zvacnituri si smucituri.Lansati in amonte si tineti firul in permanenta intins animind putin mustele cu smucituri scurte.
Avatul v-a ataca deobicei la suprafata apei cu o pleznitura de apa si cu un val.Se recunoaste cu usurinta muscatura avatului care musca cu fermitate si odata agatat nu prea mai are sanse sa scape deoarece practic se agata singur din cauza muscaturii puternice.Drill-ul care urmeaza este la inceput un adevarat prilej pentru a ne demonstra maiestria in a obosi pestele.Daca se pescuieste din barca sau din apa este mult mai spectaculos.Avatul desi loveste puternic momeala lupta puternic numai cateva momente dupa care oboseste foarte repede.De aceea nu trebuie sa ne ambalam repede si sa sa
cautam minciogul.Este mult mai frumos si mai interesant sa scoti un pestedin apa fara manciog.Aici se demonstreaza calitatile unui pescar experimentat.

Cam acestea sunt in mare principalele aspecte a pescuitului la avat cu musca artificiala, eu va sugerez sa incercati macar odata o partida de pescuit la avat ( intr-un loc cu avati ) si va garantez ca veti avea momente de neuitat in compania acestui peste.
Nu uitati limita de retinere a acestui peste este de 40 cm.Si daca pica cate un avat mai mic merita sa il eliberati pentru ca acesta in scurt timp v-a creste mare si il veti putea prinde din nou.




RSS
©2008 pescarul.com
Toate drepturile rezervate.