Ruleta poloneza
Text: Sorin Dragoi
Foto: Calle Bredberg
Grafica: Marian Leonida

Varga, snur, musca... Un sistem ternar perfect. Manevrat de o mâna priceputa, artificiala va pluti imponderabil spre locul unde subconstient simtim ca s-ar afla rapitorul. In capatul forfacului un Black Gnat minuscul pluteste liber atâtând instinctul primar al "umbrei" dintre ape.
Pescuitul cu musca artificiala este la limita dintre limbajul academic si arta lansarilor. Numai ca echipamentul si tehnicile desprinse din regulile clasice se vor confrunta pe malul râurilor cu situatii atipice.







Adaptarile si simplificarile scot de multe ori pescarul din sistemul de valori si definitii prestabilite, demonstrând ca in pescuitul cu musca inca mai este loc pentru imaginatie. Si de ce nu, pentru alegerea solutiilor simple si eficace.
Asa s-a intâmplat si in 1985 când in confruntarea elitei la Campionatul Mondial de pescuit cu musca artificiala ierarhiile traditionale au fost rasturnate, echipa Poloniei cucerind laurii. Ruleta poloneza, metoda popularizata de ei, total antagonica la ceea ce insemna pâna atunci imbinarea procedeelor de casting, apropiere si selectie se rezuma la un simplu pescuit in apropiere.

Sunt zile in care salmonidele isi cauta hrana la suprafata dar in general activitatea de hranire are loc la adâncime. Pe parcursul râului pestii au zone preferate, determinate de eventualele particularitati ale albiei, in care acestia isi pot conserva cât mai mult energia sau astepta hrana. Pentru un debit constant al râului aceste locuri sunt cam aceleasi doar absenta hranei facându-i pe pastravi sau lipani sa caute alte zone. Daca pastravul este un peste solitar, lipanii se aduna in cârduri preferând suvoaiele. Exemplarele mai mari ocupa de obicei o pozitie mai adânca asteptând hrana in marginile din capatul torentului. Zonele mai putin adânci, intinsurile cu fund pietros sunt preferate de lipanii de dimensiuni mici. Alegând musca artificiala uscata corecta este relativ simplu sa-i pacalim. Putem pescui in apropiere, lipanii nu se sperie de prezenta noastra sau de zbaterea semenului prins. Bine-nteles ca nici nu trebuie sa exageram...

Mult mai complicata este abordarea locurilor adânci. Aici lipanii nu se vor ridica sa culeaga musca prezentata de noi in filmul apei. Poate efortul consumat pentru a invinge curentul relativ rapid este mai mare decât cantitatea de energie pe care o poate câstiga culegând musca de pe suprafata apei... Ori poate ca nici macar nu a avut timp sa vada efemera de deasupra...
Chiar pescuind clasic cu o nimfa se pare ca nici de data asta victoria nu va fi de partea noastra. Lansând in amonte nimfa aceasta nu are timpul necesar sa se scufunde la adâncimea dorita. Ea va fi curând tractata de firul de musca intins pe suprafata apei, actionând la cel mult doua palme de suprafata. O nimfa lestata va fi foarte greu, daca nu imposibil, de lansat la distanta cu un echipament de clasa medie. Gândind din punct de vedere al pescarului purist se pare ca nu am avea nici o solutie, poate decât folosirea unui echipament prea greu.

Ruleta poloneza frapeaza prin simplitatea tehnicii folosite. Snurul nu mai are nici o insemnatate din punct de vedere al lansarii si nici nu trebuie lasat sa atinga apa. Mai mult, forfacul folosit nu trebuie neaparat sa fie construit din segmente descrescatoare, putându-se reduce doar la un singur tronson de monofilament.
Metoda utilizeaza de obicei doua-trei nimfe lestate dar in timpul verii pentru un nivel mai scazut al apei poate fi folosita si una singura. Mustele artificiale pot fi imitatii de plecoptere ( Stone Fly), larve de tricoptere sau mici crustacee ( Gammarus). Lestarea lor trebuie sa fie destul de mare fiind indicat sa avem o diversitate cât mai mare de greutati pentru alegerea artificialei principale montate in vârful forfacului sau pe prima saltatoare. Important este sa se atinga adâncimea dorita intr-un timp foarte scurt pentru a explora o zona cât mai larga. Râul se abordeaza perpendicular lansând in apropiere, in amonte, la cel mult inca o lungime de "varga". Coborâm usor vârful vergii astfel incât nimfa sa ajunga in apropierea substratului si apoi o tractam cu o viteza putin mai mare decât viteza curentului de la adâncimea respectiva. Odata ce mustele au ajuns in dreptul nostru reluam lansarea in amonte printr-o aruncare lobata, cu bratul intins. Putem insista exact in acelasi loc sau lansam putin oblic pentru a acoperi in final o arie mai mare. O varga lunga, de 2.70-3.00 metri, ceva mai rapida, ne va avantaja atât in controlul firului cât si in sesizarea muscaturilor.
Metoda se poate aplica cu succes si in ape de adâncime mica dar foarte rapide unde de asemenea este aproape imposibil de a prezenta corect o artificiala uscata.
Pescarii cehi folosesc si ei o tehnica asemanatoare cu diferenta ca mustele se lasa sa coboare pâna in aval. Sesizarea muscaturii se face urmarind snurul de musca care de data aceasta este lasat sa coboare putin sub nivelul apei. In aval majoritatea atacurilor au loc in momentul driftului final când dupa intinderea firului mustele vor avea o traiectorie ascendenta.
Putem combina ambele metode in functie de configuratia râului si de populatia piscicola din zona respectiva. Daca pentru lipan putem pescui relativ usor in aval, pentru pastrav abordarea "poloneza" este mult mai indicata.

Constructia forfacului

Pentru o schimbare rapida a mustelor de pe saltatori pescarii polonezi au imaginat o legatura tip "vârtej". Musca artificiala poate fi gata legata cu un tronson de circa 20 cm de monofilament care are intr-un capat o bucla "dubla", rigida. Forfacul principal are un nod opritor la circa 50 cm de capat. Montând saltatoarea deasupra nodului opritor aceasta se va putea roti impiedicând eventuala rasucire in jurul forfacului. Musca principala, cea care "urmareste" structura apei poate fi legata si pe saltatoare. Putem astfel schimba mult mai rapid o musca cu alta astfel incât sa evolueze corect la adâncimea dorita. In schimb musca din capatul forfacului trebuie sa fie un model de emerger flotant pentru a nu se agata de substrat.

Folosirea prea frecventa a acestui stil are dezavantajul de a deveni prea distructiv pentru peste, ducand, prin diminuarea fondului piscicol, la ineficacicatea lui prin lipsa subiectului. Mai mult, va conduce cu timpul la ingustarea tehnicilor pescarului care va avea tendinta sa se restrânga doar la o singura metoda.
Ruleta poloneza a fost dezvoltata de pescarii specializati in pescuitul lipanului, aflati intr-o permanenta cautare de noi metode. Aceasta a fost posibila prin cunoasterea aprofundata a biologiei lipanului si a comportamentului de hranire. Datorita eficientei maxime a acestui stil de pescuit, râurile poloneze cu lipani au devenit relativ rapid secatuite -paradoxal! - chiar de catre pescarii sportivi. Daca in prezent aceste râuri si-au refacut populatia piscicola pescarii polonezi au dat dovada de etica si au parasit metodele facile si evident productive. Exemplul polonez prin care pescari experimentati au constientizat ca prin metode eficiente ce tin de pescuitul recreational pot fi amenintate populatii intregi de salmonide pe anumite cursuri de ape are in aparenta putina legatura cu ceea ce se intâmpla la noi in tara. Spun asta deoarece râurile din România se confrunta mai degraba cu presiunea exercitata de braconaj si poluare decât presiunea venita din partea pescuitului recreational. Va atrag atentia totusi ca exista si astazi, printre cei care se definesc pescari "sportivi", multi aderenti ai carabetilor, râmelor, icrelor si altor momeli naturale…



RSS
©2008 pescarul.com
Toate drepturile rezervate.