diptera.jpg (15404 bytes)

Tzantzaroiul
Text si foto: Sorin Dragoi


Un model care s-a dovedit prinzator pentru clean si pastrav mare, atat pe rau cat si pe lac, este imitatia "tantaroiului". Modelul natural face parte din ordinul Dipterae, fam. Tipulidae. Modelul artificial este o musca artificiala uscata. Datorita hackle-ului des, necesar unei plutiri cat mai indelungate, dar si restului de materiale ( abdomen, picioare) se recomanda folosirea unei clase de echipament de musca #5-#6, fiind preferate lanseurile cu "vant din spate". Poate fi folosita si ca musca pentru dapping ( stil de pescuit in care musca este jucata "de vant" ).

O mare parte dintre practicantii pescuitului cu musca artificiala isi construiesc singuri modelele de muste, mai ales in perioada in care pescuitul este prohibit. Cu cat isi desavarsesc tot mai mult priceperea in constructia mustelor artificiale, cu atat mai mult imbina cunostintele de entomologie cu cea rezultata din observarea feluritelor insecte ce abunda in vecinatatea locurilor de pescuit. Unii se rezuma totusi numai la alegerea unor modele simple, dar care s-au dovedit foarte eficace la pescuit. Altii, continuatori ai purismului englez initiat de Halford si Dunne la inceputul secolului trecut, se bazeaza pe o analiza minutioasa, incercand sa redea cat mai fidel insectele ce roiesc pe suprafata apei, in toate stadiile lor de metamorfoza. Rezulta astfel modele minutios construite, ce redau aproape la perfectiune hrana predilecta a salmonidelor.

 

sdip1.jpg (14246 bytes)sdip2.jpg (17503 bytes)

sdip3.jpg (16155 bytes)sdip4.jpg (17622 bytes)

sdip5.jpg (17495 bytes)sdip6.jpg (21177 bytes)

sdip7.jpg (21388 bytes)sdip8.jpg (20144 bytes)

sdip9.jpg (16692 bytes)

Pentru inceput se leaga "picioarele" anterioare, cat mai aproape de ochiul carligului. (foto 1). Acestea sunt formate din cate o barbula din pana cozii fazanului. Pentru a fi cat mai asemanatoare cu modelul natural, in fiecare barbula se efectueaza cate doua noduri simple, rezultand astfel cate un picior segmentat.
Se leaga apoi, aproximativ la jumatatea tijei carligului, doua pene de pe ceafa cocosului, pentru a forma mai tarziu gulerul.(foto 2). Se formeaza dupa aceea abdomenul. Acesta este realizat dintr-un material foarte flotant (Ethafoam) dar se poate folosi si o sectiune longitudinala din filtrul unei tigarete, de aprox. 1.5-2 mm diametru. Dupa ce i se da o forma cat mai asemanatoare cu modelul natural, se arde usor cu flacara unei spirtiere si apoi se lacuieste discret. "Abdomenul" astfel rezultat se leaga imediat dupa inceputul curburii carligului. (foto 3).
Formam patru picioare asemanatoare cu picioarele anterioare si le legam cate doua, de o parte si de alta a carligului, la inceputul abdomenului (foto 4). Din ata de montaj, ceruita in prealabil, se formeaza o bucla in care introducem fire de blana (foto 5), de culoare deschisa, bej-gri. Recomandata este blana de pe abdomenul bizamului sau viezurelui. Rasucim firul "blanit" astfel format, in jurul tijei carligului, pana la inceputul penelor ce vor forma gulerul (hackle), rezultand astfel toracele.(foto 6). Din doua varfuri de pana de cocos (hackle) se formeaza aripile dipterei, legandu-le evazat, spre inapoi. (foto 7). Se formeaza apoi gulerul mustei, rasucind penele de cocos legate la inceput, una in sens orar, celalta in sens antiorar ( foto8).Rezulta un hackle bogat, stabil si echilibrat. Efectuam apoi nodul final si-l lacuim. (foto 9).
Se poate discuta mult pro si contra asupra eficacitatii acestor muste... Un lucru este sigur: placerea in constructia acestor muste, multitudinea de materiale si tehnici de legare care intra in manufacturarea lor, face diferenta intre cei care isi construiesc propile modele de artificiale. Iar atunci cand prind si trofeul meritat, satisfactia este garantata.



RSS
©2008 pescarul.com
Toate drepturile rezervate.