Vergi de musca - pareri pro si contra
Text: Andrei Zabet
Foto: Sorin Dragoi


Primavara da semne de viata. Sezonul de muscarit se apropie cu pasi repezi. Muscarii batrani sau incepatori intra in febra pregatirilor - se achizitioneaza snururi noi, cei care se pricep isi leaga singuri mustele, ceilalti le cumpara, se scot waders-ii de la naftalina. Din cand in cand, se mai cumpara si cate o lanseta de musca - in special de catre cei abia intrati in tagma exclusivista, oculta si poate prea restransa a acestor nebuni linistiti. Aceste randuri sunt dedicate celor care vor sa intre cu dreptul in lumea pescuitului cu musca artificiala si vor sa-si aleaga prima lor lanseta.

Lansetele de musca se produc azi intr-o multime de lungimi, culori si... arome. Americanii sunt "tatici" in ceea ce priveste productia si comercializarea lansetelor de musca, poate si din cauza faptului ca au cea mai mare piata de desfacere din lume. Dupa SUA urmeaza restul lumii: Marea Britanie, Franta, Suedia, Germania si Japonia. Un loc aparte il ocupa China, care produce orice fel de lansete, pe banda rulanta. Multi producatori cunoscuti aleg sa-si construiasca lansetele acolo din cauza fortei de munca foarte ieftine. Exista cazuri in care firme de legenda precum R.L. Winston isi produc lansetele de varf in SUA iar gamele ieftine in China (seria Ibis).

Indiferent de lanseta aleasa, care, inainte de toate, trebuie sa se incadreze in bugetul fiecaruia, americanii au o vorba: "don't buy it before you try it". Adica, nu cumparati pana nu o incercati. La ei, se poate. La noi, nu prea. Toate magazinele americane ofera posibilitatea cumparatorilor sa incerce mai intai lanseta - poti iesi cu lanseta in fata magazinului, pui o mulineta cu snur adecvat si lansezi in lung si-n lat, ca sa vezi daca lanseta ti se potriveste sau nu. Fiecare shop are lansete marcate "demo", care sunt special destinate clientilor aflati in cautarea lansetei perfecte. Asta-i recomandarea numarul 1 pe toate forumurile de muscari din State, atunci cand cineva se afla in cautarea unei lansete de musca noi.

Acesta ar fi primul si singurul sfat pe care l-as da si pescarilor de la noi... daca magazinele ar oferi aceleasi facilitati. Totusi, chiar si in lipsa acestei deschideri spre client, justificata pe undeva de o piata restransa, inca in formare, este recomandat sa incercati lanseta cu snur pe ea, sa lansati inainte de a o cumpara. Daca nu lanseta de la magazin, atunci lanseta unui prieten. Daca va doriti o lanseta pe care nu o gasiti la nici unul dintre cunoscuti, atunci este bine sa largiti "cercul cunostintelor" - adica sa puneti cat mai multe intrebari (despre lanseta dorita) pe forumurile de discutii online. Incercati sa aflati cat mai multe despre actiunea lansetei, pentru ca aceasta este caracteristica de care va veti lovi cat mai des - in timpul lansarii, prezentarii si in dril.

Lansetele de musca se impart si ele pe actiuni - de la actiune lenta sau moderata si pana la actiune ultra-rapida. Ca regula generala - actiunile lansetelor difera de la producator la producator. Spre exemplu: o lanseta cu actiune rapida in acceptiunea firmei R. L. Winston (modelul Boron IIX) nu este decat altceva decat o lanseta cu actiune moderat-rapida dupa standardele altui producator, sa spunem Sage. Chiar cei de la Winston mi-au confirmat aceasta informatie intr-un e-mail recent.

Cum afecteaza actiunea lansetei modul in care lansati
In primul rand, atunci cand alegeti actiunea lansetei, trebuie sa va intrebati si sa va raspundeti, cat se poate de sincer, care sunt abilitatile voastre in manuirea lansetei de musca. Adica: aveti cunostinte de fly casting incipiente, medii sau avansate? Cea mai frecventa greseala a incepatorilor este sa-si cumpere lansete mult prea rapide (sau prea lente) pentru abilitatile lor din acel moment. Ca peste tot in viata, extremele sunt de evitat, cel putin la inceput. Ca sa folositi o lanseta ultra-rapida la capacitatea ei maxima, va trebuie un bagaj avansat de cunostinte si foarte mult antrenament. In caz contrar, actiunea lansetei nu va face decat sa va produc1a frustrari dupa frustrari. De asemenea, actiunile extreme sunt actiuni specializate - actiunile extrem de moderate fiind dedicate pescuitului cu musca uscata si prezentarilor ultra-delicate iar actiunile extrem de rapide fiind rezervate pescuitului in conditii dificile - vant puternic, lanseuri la mare distanta. Lansetele ultra-rapide sunt mult mai dificil de incarcat sub greutatea firului si necesita un timing perfect. Timingul perfect presupune simtul perfect al dinamicii snurului - atunci cand snurul s-a derulat aproape complet intr-o directie, trebuie inceputa miscarea lansetei in directia opusa. Una din cauzele celebrelor "wind knots" (noduri provocate de vant, in traducere libera) este discrepanta de timing intre "actiunea pescarului" si actiunea lansetei. E adevarat ca lansetele rapide permit lanseuri lungi cu mai putin efort, insa coordonarea dintre amplitudinea, viteza si accelerarea miscarii mainii trebuie sa se intample in perfect acord cu actiunea lansetei. Ca regula generala: lansetele rapide vor imprima o viteza mai mare snurului prin aer iar lansetele moderate, o viteza mai mica.

Pe de alta parte, lansetele cu actiune moderata pot da si ele batai de cap incepatorilor, pentru ca pot provoca "wind knots" pe leader chiar mai usor decat lansetele rapide. Pentru pescuitul in scurt (pana in 10 metri), astfelde actiuni sunt foarte eficient si de o reala placere pentru pescar. Problemele apar in conditii de vant sau atunci cand apare necesitatea unui lanseu mai lung. Pentru ca lanseta flexeaza usor pe toata lungime ei, este dificil de mentinut o traiectorie dreapta a varfului lansetei prin aer. Aceasta traiectorie dreapta, numita SLP (Straight Line Path) este elementul-cheie, factorul nr. 1 care determina forma si eficienta buclei care se deplaseaza prin aer.

SLP = Straight Line Path

traiectoria descrisa de varful lansetei in timpul lanseului

Lansetele moderate sunt mult mai usor de supraincarcat de catre incepatori, varful se deplaseaza sub SLP, iar cele doua picioare ale buclei se vor intersecta mai devreme sau mai tarziu, incurcandu-se si provocand inca un nod pe leader. Acest lucru se poate intampla atat pe lanseul spre fata cat si pe lanseul in spate (care este si mai greu de urmarit). Supraincarcarea lansetei este cauzata de o aplicare inegala a puterii. Mai sunt si alte greseli care provoaca "tailing loops" (bucla se incurca, in sensul ca piciorul superior se intersecteaza cu cel inferior), cum ar fi: inceperea miscarii spre inainte prea devreme (nu se acorda suficient timp buclei sa se desfasoare in directia opusa); lanseta descrie un arc de cerc prea mic fata de flexarea/incarcarea lansetei - unul din principiile lanseului este ca arcul de cerc descris de lanseta sa fie cat se poate de bine corelat cu flexarea aparuta in varga; incheierea miscarii de lansare prea devreme - daca miscarea se termina mai repede, varful lansetei se va ridica deasupra SLP-ului) iar bucla se va incurca. Exista si alte cauze ale incurcarii buclei, insa acestea ar fi cele mai comune.

"Tailing loop" - bucla intersectata sau incurcata

Aproape toti pescarii experimentati din SUA sunt de acord ca incepatorii deprind cel mai usor lanseul de musca cu ajutorul unei vergi cu actiune nici prea-pre, nici foarte-foarte. Adica, o lanseta cu actiune moderat-rapida reprezinta un bun compromis din toate punctele de vedere: al lanseului la distante mici si medii, al prezentarii si, nu in ultimul rand, al controlului snurului prin aer.

Mai departe, clasa de putere este decizia voastra. Citeam pe undeva ca acum 15-20 de ani, clasa de putere cea mai folosita (versatila) era clasa 6 - cel putin, de catre pescarii din SUA. Intre timp, lucrurile s-au mai schimbat, iar clasa cea mai folosita a devenit clasa 5 AFTMA. La noi in tara, clasa 5 este potrivita atat pentru pescuitul la clean, cat si la pastrav. Clasa 5 este undeva la mijloc, si cea mai versatila daca va doriti o lanseta asa-zis "universala", care sa faca de toate. Daca urmariti mai mult pastravul, atunci alegerea se complica. In acceptiunea multora, clasa cea mai versatila pentru pastrav este clasa 4, atat pentru uscate cat si nimfe. In ultimii ani insa, tot mai multi pescari s-au indreptat spre clase mult mai usoare - 3, 2. Pentru ca astfel de clase permit un pescuit de mare finete si prezentari din cele mai delicate. Insa astfel de clase au limitarile lor - datorita greutatii reduse a snurului, sunt rezervate mustelor pe carlige mici; de asemenea, in conditii de vant, nu se descurca la fel de bine ca o clasa 4. De multe ori, drilul cu o varga clasa 2 merita efortul - pentru ca pestele aflat la capatul firului va deveni parca mai mare, mai rau si mai greu, sporind clar placerea luptei.

Snurul se alege si el dupa preferintele muscarului. Este bine sa se foloseasca o clasa de snur corespunzatoare cu clasa lansetei. Daca nu "simtiti" lanseta incarcandu-se, puteti incerca un snur cu o clasa mai mare, insa numai pana invatati sa incarcati corect lanseta. Si aici, exista multe pareri pro si contra, intre snururile WF si DT. Un snur WF, avand greutatea concentrata, in general, pe primii 10 metri, va va ajuta sa incarcati mai eficient lanseta. Insa un DT este mai potrivit pentru prezentari delicate, datorita greutatii raspandite uniform pe toata lungimea lui. Eu sunt de parere ca mana este cea care face prezentarea, in sensul ca puteti obtine prezentari fine si cu snururi WF sau lansete mai rapide, insa asta vine cu timpul.

Revenind la alegerea lansetei (dupa ce am stabilit actiunea): calitatea blank-ului si a componentelor conteaza foarte mult, atat pentru confortul vostru fizic cat si mental. In general, vergile ieftine, de pana in 50-60 de dolari, sunt dotate cu componente de proasta calitate: acoperirea de crom a inelelor se va duce dupa cateva partide, calitatea manerului de pluta lasa mult de dorit, blank-urile pot fi grele, lanseta prost echilibrata etc. Ca sa nu mai vorbim de caracteristicile intrinseci ale lansetei - actiunea, viteza de revenire, puterea blank-ului.

Sfatul meu personal? Daca v-a muscat microbul, si vreti sa va apucati serios de muscarit, cumparati-va o lanseta de calitate chiar de la bun inceput. Din simplul motiv ca suntem prea saraci ca sa ne imbracam ieftin. O lanseta de calitate, care poate costa intre 150 si 300 USD, face toti banii. De ce? Pentru ca o veti simti mult mai usor cum se incarca, pentru ca va fi usoara in mana, pentru ca va avea exact puterea clasei inscriptionate pe blank, pentru ca va lansa mult mai bine, pentru ca va avea rezerva de putere, pentru ca manerul din pluta va avea mai putine gauri, va avea avea o forma perfecta, va fi mai bine slefuit, pentru ca inelele vor fi "adevarate", pentru ca, pentru ca...

Si, daca tot v-ati luat o lanseta buna, nu uitati urmatoarea componenta importanta: snurul. Acum, nu va scumpiti la tarate si luati-va un snur de calitate, care aluneca excelent prin inele, care are memorie mica si care pluteste bine.
Restul, depinde de voi.

Gloomis

 

Knowing, through incredible sensitivity, exactly what your bait is doing down there and what's eating it, is a big edge, and that's where G.Loomis rods really shine. They are the most sensitive fishing tools on the planet.

 

Lansete GLoomis



RSS
©2008 pescarul.com
Toate drepturile rezervate.