Musca de Piatra
Text si foto: Sorin Dragoi

La pescuitul cu musca uscata (dry) conditia de flotabilitate a mustei este absolut necesara. In general se folosesc solutii de impregnare a mustei dar rezultatele sunt multumitoare doar partial. Folosirea unor materiale foarte flotante in montajul mustei, poate conduce la o prezenta mult mai indelungata a artificialei pe filmul apei .

Un material natural foarte flotabil este parul din blana de caprior. Acesta are o greutate specifica foarte mica, folosirea lui ducand la obtinerea unor modele practic inscufundabile.
Metoda de folosire a parului de caprior este non standard, dar rezultatul este spectaculos. Alegem ca model o insecta destul de des intalnita pe apele de munte de la noi din tara, preferata de pastravii de talie mare, si anume musca de piatra in stadiul de dezvoltare adulta. Aceasta face parte din familia Plecopterae.
Fiind o "musca" de talie mare, alegem un carlig de marimea #8-12, cu tija lunga. (foto1)
Legam langa ochiul carligului doua antene curbate in sus, si avand o pozitie relativa in "V" una fata de alta.(foto2) Ca material pentru antene vom folosi doua tije din pana de pe ceafa cocosului, dupa ce am indepartat in prealabil barbulele. Acestea maresc si ele caracteristica de flotabilitate a modelului final. La 3-4 mm de ochiul carligului legam o pana de cocos (foto 3) cu care vom realiza ulterior "gulerul" mustei (hackle). Aceasta va trebui sa fie de foarte mare calitate, deoarece va trebui sa rezulte un hackle foarte stufos pentru o prezentare cat mai buna . Culoarea va trebui sa fie cat mai inchisa. In exemplul acesta am ales o pana Keugh, genetica, brun inchis barat cu negru.
Taiem din blana de caprior, vopsita in negru dens, un manuchi cam de 3-4 mm diametru. (foto4). Strangandu-l intre degete, il prindem la jumatate, cu o singura tura de ata de montaj, cat mai aproape de curbura carligului. Slabind usor stransoarea degetelor, marim progresiv tensiunea din ata de montaj, facand concomitent inca o tura de ata de montaj eliberand si manuchiul dintre degete. Firele de par de caprior vor "inflori", stranse puternic de la jumatatea lor.(foto5) . Apucam apoi partea din dreapta a munuchiului si o intoarcem catre inapoi, matisand cateva spire de ata pentru a fixa orientarea smocului catre inapoi.(foto 6). Taiem inca un smoc de fire de par de caprior, la baza manuchiului anterior. (foto7) si-l intoarcem catre inapoi (foto 8). Rigidizam cu dou-trei spire de ata de montaj orientarea smocului si repetam pasii anteriori pana cand umplem tija carligului pana la baza penei din care vom forma hackle-ul. (foto9) Cu ajutorul unei foarfece vom taia (tunde) firele de par, astfel incat sa-i dam o alura cat mai apropiata cu modelul natural. (foto 10-11). "Tunderea" se va foace cu foarte mare atentie, avand grija sa nu taiem antenele si pana montata la inceput. Forma va trebui sa fie plana , paralele cu tija carligului in parte inferioara, si descrescaroare in partea superioara, catre ociul carligului.(foto 12). Formam apoi "gulerul" mustei (foto 13) si dupa formarea nodului final obtinem modelul dorit. (foto 14).

1789101112131423456


RSS
©2008 pescarul.com
Toate drepturile rezervate.