AVAT. Un lux romanesc
Text: Sorin Dragoi

Acum aproape 70 de ani, s-a nascut o mulineta care a marcat, fara indoiala, pescuitul cu momeli artificiale. Mult mai avansata decat precedesoarele ei Stanley si Illingworth - primele mulinete cu tambur fix - si cu noutati tehnice foarte avansate fata de sora ei franceza, cu un an mai mare - Mepps Vamp. Este mulineta care sta la baza spinningului in America si cea care, la sfarsit de mileniu, a inspirit si "frumoasa" americana Van Staal.


In 1936, din atelierul de la Amboise al firmei Pezon et Michel aparea o mulineta cu corp rotund si antiretur instant. Brevetul i-a apartinut lui Paul Mauborgne, cel care a creat toate mulinetele care au derivat din Luxor 1936: Luxor Luxe 1943 - pick-up index cu galet, Luxor Special 1948 - manivela pliabila si tambur de aluminiu, Luxor Luxe 1949 - pickup integral. Aceasta din urma sta la baza tuturor variantelor care au urmat, pentru pescuitul mediu si greu: Luxor Supreme, Luxor Saumon Mer Leger, Saumon Mer.
Nu este o mulineta "istorica" datorita varstei, ci pentru ceea ce a insemnat in dezvoltarea pescuitului. Bache Brown, parintele spinningului american, i-a placut atat de mult incat, dupa razboi, a copiat (fara acordul Pezon et Michel) designul oferind pescarilor din Lumea Noua ceva nou, total diferit de clasicul multiplicator, care lansa nalucile usoare fara probleme: mulineta Luxor Bache H. Brown. Totusi, mulineta ronda care mergea fara repros, a intrat in "legalitate" prin Luxor Martin Reel Co. care a obtinut in prima faza dreptul de distributie al Luxorului francez, si, apoi, dreptul de fabricatie, sub licenta. Brazilienii, mai boemi, nu s-au mai sinchisit: Super Paoli, o clona de Luxor Supreme a deschis samba in pescuitul de pe Amazon.


Bunicii si parintii nostri au fost si ei norocosi… Nu au trebuit sa astepte sa vina americanii sa-i invete pescuitul cu naluci: o mica fabricuta din Bucuresti a obtinut, in urma unui acord comercial, dreptul de a oferi si pescarilor nostri o mulineta identica (aproximativ) cu legendarul Luxor - mulineta Avat. ,,Fabrica de foarfeci si bricege'' (fosta fabrica de tacamuri Sandrik) avea in profilul de executie modele de foarfeci si bricege. In 1958 cele doua unitati se comaseaza sub denumirea de I. C. FRIMU. Apar produse noi in nomenclatorul de fabricatie si anume: lansete de bambus, mulinete. Infiintarea acestei unitati industriale a corespuns unei necesitati reale, sortimentele respective fiind imperios cerute pe piata interna. Primele serii de mulinete Avat erau riguros asemanatoare modelului original, cu exceptia unei mici modificari a cacasei, care era usor alungita. In rest, toate componentele erau identice - nu lipsea manivela cu maner rabatabil, surubul de gresare, sistemul de antiretur instant si tamburul de aluminiu. Din pacate, cu trecerea vremii, mulineta incepe sa piarda mult din calitate. In 1964, societatea devine ,, Intreprinderea INOX'', unitatea dezvoltandu-si fabricatia de tacamuri, foarfeci, bricege in dauna productiei de articole sportive. Prima vizata a fost mulineta. Incet, incet, a inceput sa piarda mult din calitate. Rezistenta vopsea "ciocan" a fost inlocuita cu una aurie, tamburul si piulita de reglaj se fac acum din plastic. Pana si sistemul de antiretur, care era de o eficienta si o simplitate remarcabila, a fost inlocuit cu un montaj cu "clichet". Cine stie, poate arcul de otel al antireturului instant era deja prohibit si era mai folositor unei fabrici de la Cugir… Poate, daca s-ar fi continuat productia pe o perioada mai lunga a mulinetei Avat-I.C. Frimu, si acum am fi intalnit nostalgici care s-o foloseasca si acum, pe apele noastre. Altfel nu ne raman in minte decat imaginile cu Albert Drachkovitch si batrana lui Luxor Pezon et Michel, cercatand adancimile Sarulestiului, dupa salai.

 

 



RSS
©2007 pescarul.com
Toate drepturile rezervate.