Montura Drachkovitch
TEXT: Sorin Dragoi

drako1.jpg (11996 bytes)Montura este descoperita de Albert Drachkovitch (Franta) la sfarsitul anilor '60. Este foarte eficace, in special pentru salau. Si asta , chiar daca este privita cu scepticism de catre pescarii de peste ocean, care o considera ca fiind nesportiva. "Epoca" monturilor a trecut de mult, iar montura Drachkovitch nu este decat o continuare "empirica" a celebrelor monturi de la sfarsitul secolului al 19lea - Archer, Crocodile, Esk, etc.

Montura este compusa dintr-un "cap" sferic din plumb(1) . Anoul de prindere este pozitionat excentric, aidoma unui jig. De anou este prins sistemul format din cele doua tije, inegale, armate (3a - 3b), tija elastica (2) si sarma de cupru (4) necasara rigidizarii ansamblului.

drako2.jpg (8398 bytes)

drako3.jpg (8229 bytes)

Pentru prinderea pestisorului, se introduce tija elastica    (2) prin gura, si se infing cele doua ancore lateral, de o parte si de alta. Apoi cu ajutorul sarmei de cupru (4) se matiseaza intreg ansamblu montura-pestisor, pentru rigidizare.

Pentru pescuitul salaului cu ajutorul monturii Drachkovitch se recomanda o varga rapida, de grafit, 2.40-2.70, cu o putere corespunzatoare momelii folosite.

Dupa lansare, se asteapta ca montura sa atinga fundul apei, apoi se ridica varful lansetei printr-o zmucitura sau tremurat astfel incat montura sa se ridice cca. 1 metru de la fundul apei. Lasand varful jos, avem grija sa recuperam sincronizat cu (,) caderea monturii, "burta"  firului, pentru a pastra contactul cu montura. Salaul va "stopa" momeala numai pe "cadere" sau se va deplasa foarte usor lateral....  Acest fapt foate fi evidentziat numai daca urmarim   "jocul" firului ( preferat "fluo") la suprafata apei. Orice deplasare a firului in lateral sau o intindere pematura a firului indica atacul salaului.



RSS
©2008 pescarul.com
Toate drepturile rezervate.