Pescuit la salau. Senzori si stimuli.
15.04.2005 | Malin Musatescu

Naluca, odata ajunsa in apa si recuperata, va evolua generând in directia pestelui unde de presiune (pentru urechea interna si linia laterala), va avea o viteza de deplasare si un traseu. Apoi, aceasta naluca va fi o prezenta vizuala caracterizata de dimensiune, profil, stralucire, culoare, contrast, desen si detalii. Toti acesti parametri sunt destinati analizatorului vizual al pestelui. Scopul pentru care a fost realizata aceasta naluca este identic cu scopul pe care il urmariti atunci când o lansati si o recuperati. O naluca devine biletul de loterie câstigator atunci când este atacata de un peste si acest lucru implica contactul tactil, gustativ si olfactiv.

Se intâmpla de multe ori ca pescari fara experienta, insa cu tenacitate sa aiba rabdarea de a incerca mai multe tipuri de naluci pâna vor avea succes. Spre exemplu, cautând stiuca, un astfel de pescar incearca pe rând rotative, oscilante si voblere, insa fara nici un rezultat. Apoi, fara prea mult entuziasm, pescarul apeleaza la un shad din silicon si are prima captura. Constient sau nu, pescarul cu pricina testeaza reactia pradatorului la anumite intensitati ale stimulilor si la anumite accente de stimulare senzoriala. Oscilantele, rotativele si voblerele sunt naluci destul de turbulente, in schimb shadul din plastic are o vibratie foarte discreta.
Stiucile din acea apa, la acel moment, erau slab active si acceptau numai nivele mici de stimulare. Daca strategia in spinning ar consta numai intr-o testare haotica a nalucilor din trusa, cu diferite grade de turbulenta, atunci cartea de fata nu-si are rostul. Lucrurile sunt insa mai complicate, deoarece intervin in alegere culoarea, contrastul, dimensiunea, stralucirea, viteza de recuperare si traseul pe care evolueaza naluca. Apar astfel nenumarate combinatii posibile si ore intregi de testari. Intuind nivelul de activitate al pestelui dupa câteva zeci de lansari de tatonare si alte câteva tipuri de naluci, pescarul va micsora numarul necunoscutelor indreptându-se spre acei parametri de stimulare ce par a se integra in grila de preferinte a pradatorilor, la momentul respectiv. Atunci când alegi un vobler trebuie stabilita dimensiunea, vibratia si paternul cromatic. Apoi, in functie de nivelul de activitate pe care il banuiti ca defineste pestii cautati in acea zi, veti stabili viteza de recuperare si jocul din varga. Nivelul de activitate al pestelui este o masura a influentei factorilor de mediu si este bine sa introduceti in ecuatie fenomenele observabile, legate de starea apei si de conditiile meteorologice.
Pragul senzorial al pestelui este de fapt o filtrare a apelului. Acest prag este o manifestare directa a receptivitatii pestelui dispus sa accepte numai acele naluci care se substituie prazii vânate de pradatorul activ sau slab activ. Pragul senzorial defineste o anumita disturbanta acceptata. Intruziunea oricarui tip de naluca in habitatul pestelui atrage dupa sine un grad mai mic sau mai mare de disturbanta, indiferent de cât de natural s-ar misca sau ar arata pentru pescar.
O rata maxima a metabolismului (activitate intensa de hranire) apare in momentul in care pestele se stabileste intr-o zona a biotopului in care este instalat un optim de mediu. Acest optim de mediu este caracterizat in principal de un anumit substrat, structura, temperatura, cantitate de oxigen solvit si Ph.. Un peste cu un metabolism intens este activ si are o apetenta crescuta. Pescarul de spinning observa aceasta stare a pradatorilor, constatând ca se hranesc intens, atacând nalucile. Cu alte cuvinte, pestii manânca foarte bine. O apetenta crescuta implica un prag de perceptie crescut, ceea ce inseamna ca pestele este receptiv la aparitia unor stimuli de amplitudine mare. O naluca ceva mai rapida si mai mare, cu vibratie puternica si culoare (stralucire) stridenta, evoluând in zig-zag, va fi un apel cu mari sanse de a fi preluat de catre peste.
În contra-partida, atunci când nu exista un optim de mediu, metabolismul este incetinit, iar apetenta diminuata va determina o receptivitate scazuta, deci un prag al perceptiei coborât. De data aceasta pestele va accepta stimuli discreti, adica o naluca mai mica, vibratie mult diminuata, evolutie lenta si aproape liniara, culoare cât mai apropiata de culoarea fundalului. Un asemenea peste va fi foarte atent la detaliile desenului, paternului cromatic, contrastului si profilului.
Aceste repere stabilesc legatura ce trebuie sa existe intre nivelul de activitate al pestelui (metabolism) si zgomotul (auditiv, vibratoriu si vizual) pe care o naluca trebuie sa-l faca pentru a fi acceptata. Toti stimulii etalati de naluca sunt informatii sub forma de energie transferata prin mediul acvatic spre analizatorii pestelui. Acesti analizatori vor face din nou conversia energie-informatie si vor transmite creierului acea informatie pentru analiza si decizie. În acelasi timp metabolismul este o masura a potentialului energetic. Un salau care, din diferite motive are un metabolism scazut, nu va cheltui o cantitate de energie prea mare pentru vânatoare si digestie. El va ataca o prada mai usor de capturat, de dimensiuni mai mici, pe care o va digera lent.
Naluca lansata va trebui sa corespunda potentialului energetic al salaului printr-un nivel energetic scazut al stimularii. Acest lucru este posibil prin ajustarea disturbantei. Cu cât un pradator are o rata crescuta a metabolismului, cu atât va fi mai activ si mai agresiv fata de potentiala prada. El va vâna frecvent prada care apare in zona sa de vânatoare, o va urmari pe spatii mai mari si va ataca hotarât, violent. Lucrul este foarte bine stiut in pescuitul stiucii, care - atunci când este activa - urmareste insistent naluca, ratând si revenind. Atacul este foarte brutal, fiind simtit ca un soc repetat in varga, iar pestele aproape ca se se agata singur in cârlig sau ancora. Daca aceeasi stiuca este slab activa, se va limita sa atace o naluca, abia dupa ce aceasta a trecut in mod repetat prin dreptul adapostului. Atacul este foarte discret, inlocuind vibratia repetata a vergii cu o tensionare progresiva a firului. Daca pescarul nu inteapa, stiuca va rejecta rapid naluca. Un peste slab activ nu se va grabi sa revina la atac daca a ratat primul impact cu naluca.
Cu cât un peste rapitor este mai agresiv, cu atât starea sa de alerta este mai redusa. Aceasta insemna ca pestele nu va fi foarte suspicios in privinta detaliilor si aspectului general al nalucii. Lucrurile se schimba atunci când pestele nu este agresiv si cântareste indelung atacul pentru a depista eventualele pericole pe care le poate ascunde prada (naluca).
Odata declansat atacul in astfel de circumstante, contactul cu prada (naluca) are o forta scazuta de impact, fiind mai mult o tatonare. Pescuit la salau.



RSS
©2008 pescarul.com
Toate drepturile rezervate.