damsel.jpg (14651 bytes)
Text si foto: Sorin Dragoi

Odata cu sosirea anotimpului rece, "muscarii" s-ar putea simti nedreptatiti in privinta pescuitului... Duc dorul pastravului, si pana la "deschiderea" din mai mai este mult... Vremea lipanului se termina si ea curand. De ce n-ar incerca si cleanul sau mai ales bibanul???
Vremea fiind rece deja pestii s-au retras la adancime. Avem nevoie de muste artificiale foarte lestate cu actiune cat mai agresiva pentru a starni instinctul de rapitor al pestilor cautati.
O artificiala destul de curioasa ca modalitate de legare, dar foarte efectiva la pescuit este imitatia nimfei de libelula - Damsel Fly. Nu este neaparat o musca destinata anotimpului rece. "Merge" in orice anotimp, atunci cand pescuim la adancime. Pentru pastrav si clean se folosesc variantele negre, brun si oliv, legate pe carlige # 8-14. Coregonul raspunde pozitiv la Damsel Fly legat pe carlige # 12-16. Pentru biban se folosesc carlige #6-10, variantele de culori "fluo" fiind foarte indicate. Musca Damsel se poate folosi si la pescuitul la copca. Datorita greutatii mari a capului (ochii) mustei, combinata cu actiunea foarte mobila a cozii din fibre de marabu, mustei i se poate imprima o miscare in zig-zag foarte pronuntata. Nu trebuie sa fii mare pescar ca sa-ti dai seama ca aceasta musca artificiala trebuie sa fie in trusa ta, chiar daca nu ai practicat niciodata pescuitul cu musca artificiala...... Se poate folosi si cu o varga telescopica sau chiar cu lanseta de spinning (ultralight). 

"Ochii" mustei Damsel, se realizeaza din doua bilute metalice folosite in lantisoarele metalice pentru brelocuri. Se taie un "dublet" din lantisor si se leaga aproape de ochiul carligului cu ajutorul atei de montaj, in "X". ( foto1).
Datorita pozitionarii in partea superioara a tijei carligului, in actiune, musca va sta cu varful carligului indreptat in sus. Legam apoi un manuchi de barbule de pene de marabu, pentru a forma coada.(foto 2)
Penele de marabu le putem obtine din magazinele cu accesorii pentru rochile de cununie. Coada formata, este foarte mobila, aceasta dand actiunea potrivita pentru atragerea rapitorului. Legam apoi la baza cozii un fir de beteala argintie su un manuchi de remige de la o pana de strut. ( foto 3). Se pot folosi si remige de la pana de paun (pentru variantele inchise la culoare) sau chiar lana.
Manuchiul se rasuceste in jurul tijei carligului, si se fixeaza aproape de ochi. (foto4). Se cercleaza corpul astfel format cu banda de beteala (5) si se face nodul final (6).


RSS
©2008 pescarul.com
Toate drepturile rezervate.